Aquesta sessió explorarà el paper clau dels canals d’alerta i de les persones alertadores en la prevenció i denúncia d’infraccions, casos de frau, corrupció i altres conductes irregulars.
Taula rodona - "Canal d'Alertes: estat de situació i reptes"
Aquesta sessió explorarà el paper clau dels canals d’alerta i de les persones alertadores en la prevenció i denúncia d’infraccions, casos de frau, corrupció i altres conductes irregulars.
La sessió comptarà amb les següents experiències destacades:
Lourdes Parramon (Oficina Antifrau de Catalunya): Presentarà el treball de l’Oficina Antifrau, incloent-hi la seva “Guia ràpida sobre la Directiva (UE) 2019/1937”, un recurs essencial per comprendre els canals d’alerta o denúncia.
Josep Miquel Salgado (Diputació de Barcelona): Compartirà l’experiència de la DIBA amb el seu canal intern de comunicació, dissenyat per denunciar infraccions normatives greus o casos de frau relacionats amb la Diputació.
Lluís Corominas (Associació Catalana de Municipis): Exposarà la implementació i gestió del Canal d’Alertes de l’ACM i el treball de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG). Destacarà com aquesta fundació assessora els ens locals en matèria d’integritat, especialment a través dels canals d’alerta, i com impulsa la implementació de plans d’integritat, en col·laboració amb la xarxa de governs oberts i l’ACM.
Simona Levi (Xnet – Institut per a la Digitalització Democràtica): Parlarà sobre la influència d’Xnet en l’àmbit europeu i estatal. Xnet va presentar una Proposició de Llei de Protecció Integral dels Alertadors a Catalunya i va participar en la consulta pública espanyola per a la transposició de la Directiva. També ha col·laborat en el desenvolupament del canal segur de denúncies basat en programari lliure de l’Ajuntament de Barcelona, reutilitzat pel Consorci AOC i altres administracions catalanes.
La moderació anirà a càrrec de Clara Velasco (GAIP), experta en transparència i accés a la informació pública, que aportarà una visió fonamentada gràcies a la seva experiència i al coneixement de les normatives vigents.
Aquesta sessió no només analitzarà el marc normatiu actual, sinó que també oferirà una visió pràctica dels reptes i oportunitats en la implementació dels canals d’alerta, amb exemples concrets i perspectives diverses. És una oportunitat única per debatre sobre com avançar en la protecció de les persones alertadores i en la consolidació de mecanismes efectius per garantir la integritat a les administracions públiques